Vertikale haver

Grønne tiltag

En af de forandringer der finder sted i mange storbyer lige for tiden er ”begrønGrønning”. Naturen flytter ind til byerne, både af sociale, naturmæssige og klimatiske årsager.
Et større naturindhold i byen kan gøre byen smukkere og mere oplevelsesrig samtidig med, at byens mikroklima forbedres og afledningen af store regnmængder kan sikres.

Naturen bliver normalt opfattet som modsætning til byen. Bymennesker besøger naturen på udflugter, kører gennem landskabet eller holder ferie i naturen og vender så hjem til byen og kulturen igen. Sådan er det ikke nødvendigvis mere. En ny grøn urbanitet spirer i disse år frem i byerne, og dette skyldes, at man har lavet grønne tiltag i byerne.

Grønne tiltag kunne f.eks. være at lave parker, naturlegepladser, grønne huse med tagbeplantning og facadebeplantning.
Parker er et mindre grønt område, der ligger mellem nogle bygninger. Parkerne fungerer ofte som lokale pladser der bruges til ophold, afslapning og mødested.
Naturlegepladser kan være flere ting. Det kan f.eks. være en legeplads, der er opbygget af naturmaterialer, men det kan også være en legeplads, der giver mulighed for naturoplevelser og aktiviteter. En god naturlegeplads taler til sanserne og skal kunne give både børn og voksne gode naturoplevelser. De kan gøre både børn og voksne mere fortrolige med naturen, og de kan være med til at give inspiration til flere ture ud i det fri.
En stor del af byens vandrette overflader er tage, som har potentialer i forhold til at gøre byen mere grøn. Grønne huse med tagbeplantning virker isolerende, og skaber et mere stabilt indeklima, der kan begrænse behovet for nedkøling om sommeren og opvarmning om vinteren. De grønne tage påvirker også vandafstrømningen fra bygningerne, og regnvandet forsinkes, så det løber senere i kloakkerne end vejvand og lignende. Grønne tage kan også fremme biodiversiteten og bidrage til byens oplevelsesværdi.

Grønne

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vertikale haver